Sinds 1993 in de Van der Hoop

Vroedvrouwen van der Hoopstraat startte in 1993 in de gelijknamige straat, in toenmalig stadsdeel Westerpark. De praktijk onderscheidde zich vanaf het begin door een vakkundige en nuchtere aanpak, met oog voor persoonlijke wensen. De vroedvrouwen die toentertijd voor de praktijk werkten waren een van de eerste die badbevallingen begeleidden. Enorme tobbes werden aangerukt; handzame bevalbaden bestonden nog niet. De foto’s van deze pionierende vroedvrouwen in hun badpak, naast deze enorme plastic bakken, hebben we nog steeds.  Net als hun voortvarende inborst. 

Want verloskunde blijft in beweging. Het vakgebied is continu in ontwikkeling en Vroedvrouwen van der Hoopstraat dus ook. In 2014 zijn Samie en Froukje, twee van de drie huidige praktijkeigenaren, gestart met het Babycafé. Toen nog een nieuwigheid. Nog steeds organiseren we elke maand in de buurt een ontspannen ontmoetingsmoment voor ouders met hun baby’s. Tijdens het Babycafé kunnen ouders onderling hun ervaringen delen over het prille ouderschap, (borst)voeding, slapen en meer (zoals een hoe dat nu is, zo’n badbevalling).

Een kleinschalige praktijk waar een vriendschappelijke sfeer heerst zowel naar de cliënten toe als onderling.

Ons vaste team

Sophie Buitenkant, Froukje Jorissen en Samie Zijlstra runnen de praktijk en zijn de vaste verloskundigen. We werken samen met vaste waarneemsters. Dit zijn ervaren vroedvrouwen onze cliënten mede begeleiden. 

fotos-uitgeknipt-1

Froukje Jorissen

Vroedvrouw

Froukje begeleidt al ruim tien jaar lang met veel plezier vrouwen en hun partners in deze bijzondere tijd van hun leven. In 2011 ging ze aan de slag bij Vroedvrouwen van der Hoopstraat en verhuisde ze vanuit Rotterdam hier naartoe. 

Meer over Froukje

Dat klikte zo goed, dat Froukje binnen korte tijd niet alleen besloot te blijven, maar ook mede-eigenaar werd.

Froukje heeft een grote interesse in de persoon die zij voor zich heeft en heeft vertrouwen in het natuurlijke proces van zwangerschap en bevallen. Ze gelooft dat je als vrouw je eigen lijf prima begrijpt. Die kennis is wat haar betreft onmisbaar voor een goede begeleiding van de zwangerschap en bevalling.

Froukje woont samen met haar man en twee kinderen in Bos en Lommer.  Ze zit ze in het bestuur van Echo Amsterdam en in de gebruikersraad van het Bevalcentrum West.

BIG-nummer:
59912171703

sophie

Sophie Buitenkant

Vroedvrouw

Sophie begon ooit als assistent in Vroedvrouwen van der Hoop, maar besloot al snel dat zelf ook verloskundige wilde worden. Ze schreef zich in voor de Kweekschool voor Vroedvrouwen -zoals de opleiding toen nog heette- en ronde deze af in 2001.

Meer over Sophie

Twee jaar lang werkte ze als waarnemer in Amsterdam, maar besloot toen dat ze terug wilde naar haar oude stek. Ze is er gebleven en werd mede-eigenaar van de praktijk.
Het contact met mensen, het bijwonen van een heel bijzondere gebeurtenis in hun leven, en het werken in een hecht team maken dat Sophie dit het mooiste beroep van de wereld vindt. 

Sophie woont samen met haar man, twee dochters en zoon in Amsterdam. Naast haar werk als vroedvrouw is Sophie vertegenwoordiger van de praktijk bij de Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland.

BIG-nummer:
99055118403

samie

Samie Zijlstra

Vroedvrouw

Samie studeerde in 2009 af aan de Academie Verloskunde in Amsterdam, de stad waar ze geboren en getogen is. Ze begon als waarneemster bij Vroedvrouwen van der Hoopstraat, wilde nergens anders meer werken en werd in 2015 mede-eigenaar.

Meer over Samie

Samie vindt het heel belangrijk dat cliënten zich op hun gemak en vertrouwd voelen in onze praktijk. Je als mens gehoord en gezien voelen is cruciaal, weet Samie, zéker in de spannende fase van zwanger zijn en beginnend ouderschap.

Samie heeft zelf twee kinderen, en woont samen met haar man in Haarlem. Ze is vertegenwoordiger van onze praktijk in het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) met het OLVG West en in het Eerstelijns Overleg West (EOW) voor alle verloskundigenpraktijken in Amsterdam-West.

BIG-nummer:
39911221503

fotos-uitgeknipt-1

Karin Caransa

Praktijkassistent

Ik ben Karin. Na meer dan 30 jaar in het boekenvak te hebben gewerkt, raakte ik in 2013 door reorganisatie mijn baan kwijt. Via een van mijn dochters (in 2014 bevallen in deze praktijk) stuitte ik op de vacature voor praktijkassistente. 

Meer over Karin

 Voor mij een uitgelezen kans om weer aan het werk te gaan en mijn praktijkervaring als managementassistent te combineren met een 'oude liefde', de verloskunde! In de jaren '80 ben ik actief geweest in de stichting Beter Bevallen, een samenwerkingsverband tussen vroedvrouwen en cliënten, dat onder andere als doel had de thuisbevalling en de zelfstandig gevestigde vroedvrouw te behouden in Nederland. Zelf heb ik 3 dochters en een zoon en inmiddels  ook twee kleindochters en een kleinzoon! Jullie zullen mij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tot 15.00u en op woensdag tot 12.30u op de praktijk aantreffen.

rodanthe

Rodante van der Waal

Waarneemster. Rodante werkt momenteel fulltime aan haar PhD

In 1992 ben ik geboren in Amsterdam West en vier jaar later was ik bij de geboorte van mijn broertje in hetzelfde huis. Terwijl mijn moeder in diepe concentratie haar weeën opving maakte ik wandelingen door de buurt met haar beste vriendin.

Meer over Rodante

Ik was zenuwachtig, niet zozeer voor de bevalling, ik had alle vertrouwen in mijn moeder, maar voor de onthulling van mijn belangrijke rol in dit alles. Weken had ik gezwoegd aan een geboortekaartje om hem aan te kondigen aan iedereen die we kenden en nu zat er niets anders op dan af te wachten en vol spanning door de straten te rennen.

Om nu in diezelfde straten op kraamvisites te gaan en thuisbevallingen te begeleiden, voelt bijzonder én vertrouwd – precies die unieke mix die de periode van zwangerschap, bevallen en kraamtijd kenmerkt. Het zien van dat vertrouwen, die liefde en kracht waarmee jullie je zwangerschap, bevalling en kraamtijd aangaan, maakt het werk als vroedvrouw ongelooflijk inspirerend.

Vertrouwen en inspiratie vind ik ook bij Sophie, Froukje en Samie, van wie ik ontzettend veel geleerd heb tijdens mijn laatste stage en bij wie ik sindsdien ben gebleven. Naast mijn werk bij de Van der Hoopstraat doe ik ook een promotie-onderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek naar de filosofie en ethiek van zwangerschap en geboorte.

BIG-nummer:
29927242603

skyline

Dewi de Jong

Diëtiste

‘Een gezonde leefstijl is de sleutel tot verbetering van de kwaliteit van leven’ 

Bij Dewi kun je onder andere terecht voor begeleiding en advies bij:

  • zwangerschapsdiabetes
  • vegetarische en veganistische voeding 
  • Voedselovergevoeligheid en allergieën
  • baby’s, kinderen en ouders
  • gezonde leefstijl
Meer over Dewi

Voeding en de invloed daarvan op zwangerschap hebben mij altijd gefascineerd. Aan het begin van mijn loopbaan heb ik mij vooral met kinderdiëtetiek bezig gehouden. Naast kinderen specialiseer ik mij nu onder andere ook in voeding en zwangerschap. 

Wil je meer weten of een afspraak maken voor een consult, neem dan contact op met Fit Food Diëtistenpraktijk tel: 020 2600028 of via office@fitfood.info  www.fitfood.info

myrte

Myrte van Lonkhuijsen

Lactatiekundige

Sinds 2000 werk ik full-time als lactatiekundige. Samen met ouders zoek ik naar oplossingen voor problemen rondom borstvoeding wanneer de gewone begeleiding niet voldoende lijkt te zijn.

Meer over Myrthe

Daarbij gaat het dan niet alleen om ‘technische’ adviezen over aanleggen en voeden. Ook leefbaar maken en houden van borstvoeding  in het dagelijks leven van het gezin is belangrijk. 
Uiteindelijk gaat het erom dat ouders en kind borstvoeding hun eigen vorm geven. En dat ze daarbij de steun krijgen van alle zorgverleners om hen heen. Daarom is het zo fijn om in de verloskundigenpraktijk te werken. Samen vormen we een team: ouders, verloskundigen, kraamverzorgenden en lactatiekundige.

Aanmelding borstvoedingsavond: klik hier.

samira

Samira Alvarez Sardella

Waarneemster

Ik ben Samira, een Braziliaanse verloskundige. Ik ben in 2013 afgestudeerd als verloskundige in São Paulo, Brazilië en in 2018 ben ik naar Amsterdam verhuisd. Inmiddels heb ik de taal geleerd en ben ik begonnen als verloskundige in Nederland. 

Meer over Samira

In Brazilië werkte ik als verloskundige in een ziekenhuis en ik ben inmiddels ingewerkt in het Nederlands verloskundige systeem.
Mijn mening is dat de zwangerschap, bevalling en het kraambed natuurlijke en fysiologische processen zijn die ook zo behandeld horen te worden. Elke vrouw is uniek en heeft verschillende behoeftes en wensen. Ik luister goed naar deze wensen om veilige zorg en zorg op maat te bieden. We werken samen zodat jullie een positieve ervaring hebben tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed.
Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten!

BIG-nummer:
99925738703

Echocentrum

Tijdens je zwangerschap maken we echo’s om de voortgang in de gaten te houden. Je hebt reguliere echo’s, ‘pret echo’s’ (niet nodig, wel leuk) en medische echo’s. Deze laatste kunnen vaak niet worden uitgevoerd door je verloskundigenpraktijk, omdat dit andere apparatuur en kennis vereist. Maar wij hebben samen met vier andere praktijken ons eigen echocentrum opgericht. Bij Echo Amsterdam [link] kun je terecht voor alle echo’s bij onze ervaren echoscopisten. Zou houden we de lijntjes kort en kunnen we de kwaliteit waarborgen. 

Bij Echo Amsterdam kun je ook terecht voor het plaatsen van een spiraaltje en voor een uitwendige versie.

Wat doet de vroedvrouw?

Je zou de vroedvrouw (ander woord: verloskundige) de specialist op het gebied van de normale verloskunde kunnen noemen. Zolang een zwangerschap normaal verloopt, blijft een zwangere bij de vroedvrouw onder controle. 

Inhoud accordeon

De belangrijkste taak van de vroedvrouw tijdens de zwangerschap is het opsporen van eventuele problemen of risico’s. Daarbij zal de vroedvrouw alles in het werk stellen om het normale verloop van de zwangerschap te bevorderen door voorlichting en advies te geven en de zwangere ook op psycho-sociaal gebied te begeleiden. Er zijn een aantal problemen tijdens normale zwangerschappen die de vroedvrouw zelf in de gaten houdt en eventueel behandelt, zoals bloedarmoede of maagklachten. Zodra er tijdens een zwangerschap een probleem ontstaat dat de vroedvrouw zelf niet goed genoeg kan beoordelen of behandelen, zoals bijvoorbeeld te hoge bloeddruk, zal de zwangere worden doorverwezen naar een gynaecoloog voor extra controle.

De gynaecoloog is de specialist op het gebied van de afwijkend verlopende zwangerschap. De gynaecoloog heeft die controlemiddelen en behandelmethodes tot zijn beschikking voor situaties waarin moeder en/of kind in gevaar (dreigen te) komen. Vaak wordt een zwangere na evaluatie door de gynaecoloog weer terugverwezen naar de vroedvrouw; in andere gevallen kan het wenselijk zijn ook voor de bevalling bij de gynaecoloog onder controle te blijven.

Na een normale zwangerschap volgt in de meeste gevallen ook een normale bevalling. Bij een normale bevalling is de vrouw die bevalt vrij in het kiezen van houdingen, manier, en plaats van bevallen. De vroedvrouw begeleidt deze bevalling bij de barende thuis en, als de vrouw daarvoor kiest, poliklinisch in het ziekenhuis. Ook tijdens de bevalling blijft de belangrijkste taak van de vroedvrouw het opsporen van risico’s voor moeder en kind. Daarnaast zal de vroedvrouw zorgen voor optimale omstandigheden voor een normaal verloop van de bevalling. Bij iedere barende zijn de omstandigheden en wensen anders en de vroedvrouw biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning om de barende op een voor haar passende manier bij te staan bij haar bevalling.

Er bestaat een kans dat zich alsnog problemen voordoen. Voor de evaluatie en behandeling van die problemen heeft de vroedvrouw verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de doptone om de harttonen van het kind in de gaten te houden en medicijnen om bij de moeder het bloedverlies binnen de perken te houden. Als er zich tijdens de bevalling problemen voordoen die de vroedvrouw onvoldoende kan beoordelen of behandelen, wordt de barende doorverwezen naar de gynaecoloog.

 

De eerste week na de bevalling noemen we het kraambed. Een normaal kraambed wordt thuis doorgebracht. Tijdens het kraambed herstelt de moeder van de bevalling en wennen de ouders aan de nieuwe situatie met een baby in huis. De baby zelf moet zich in die week ‘bewijzen’. Het kind moet de eigen temperatuur op peil houden, goed gaan drinken en de stofwisseling komt op gang. De kraamverzorgster komt in die week iedere dag een paar uur voor de medische controles en de verzorging van moeder en kind. Daarnaast helpt zij de jonge ouders op weg om de verzorging van het kind zelf te gaan doen. De vroedvrouw komt, afhankelijk van de situatie, om de paar dagen langs, spreekt de bevalling na, controleert hoe alles gaat en heeft de verantwoordelijkheid voor het te voeren beleid bij problemen. Ook hierbij sluit de vroedvrouw zoveel mogelijk aan bij de wensen en behoeftes van de betreffende ouders zodat zij een goede start kunnen maken met hun kind.

Bij problemen na de bevalling en in het kraambed, kan het nodig zijn dat de moeder alsnog wordt opgenomen op kraamafdeling van het ziekenhuis of de baby op de couveuseafdeling. Na ontslag uit het ziekenhuis komt de vroedvrouw dan weer thuis langs om de situatie te evalueren en, waar nodig, bij te sturen.

Ongeveer zes weken na de bevalling doet de vroedvrouw nog een laatste controle bij de jonge moeder. De nadruk ligt bij deze nacontrole op het herstel van de vrouw na haar zwangerschap en bevalling en het verloop van de ontzwangering. Daarnaast komt aan de orde hoe de jonge moeder haar zwangerschap, bevalling en de eerste tijd met haar kind heeft ervaren en hoe zij zich in het moederschap voelt.

Hopelijk geeft dit stukje een duidelijk beeld van de rol die wij als vroedvrouwen tijdens je zwangerschap spelen. Mochten daarover nog vragen zijn dan beantwoorden wij die graag tijdens het spreekuur.

Coaching

Ben je bang? Ben je somber? Lig je wakker van bepaalde zorgen? Zie je enorm tegen de bevalling of het ouderschap op? Valt het zwanger- of ouder zijn tegen? Is je (vorige) bevalling een nare herinnering?

Als je ja zegt op een of meer van deze vragen kan coaching je wat bieden. Annet Coumou is 20 jaar vroedvrouw geweest bij ons en werkt nu verder als coach.

Inhoud accordeon

Tijdens een zwangerschap en de eerste periode met een kind komt er veel op je af. Deze periode is er een van grote verandering. Dat kan confronterend zijn. Door twijfels en onzekerheid maar ook door eerdere ervaringen of gebeurtenissen. Angst voor de bevalling, angst voor de pijn of angst voor het verliezen van controle. Onzekerheid over het ouderschap en alle verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. De confrontatie met je eigen kindertijd nu je op het punt staat zelf ouder te worden. Alle zwangere vrouwen (en mannen!) en jonge ouders komen dit op een of andere manier tegen. Op het moment dat je er last van hebt en het je belemmert in je dagelijks leven of veel invloed heeft op hoe je je voelt is het goed daar extra aandacht aan te besteden. Dat kan onder andere door gesprekken met een coach.

De eerste vraag is altijd: wat is het ‘probleem’? In het dagelijks leven gaan we vaak al aan de gang met allerlei ‘oplossingen’, vaak ook op advies van anderen, voordat we ons hebben afgevraagd wat het ‘probleem’ eigenlijk is. Je kan geen antwoord geven op een vraag die niet is gesteld. Vaak geeft het helder krijgen van je vraag of probleem al veel inzicht.

Tijdens coaching ga je vervolgens op zoek naar antwoorden op de vragen die jij over jezelf of je leven hebt. Coaching gaat er van uit dat je zelf die antwoorden het beste kan geven, jij weet hoe het zit en wat voor jou werkt. Het kan alleen moeilijk zijn die antwoorden zelf te vinden. Een coach helpt je bij die antwoorden te komen, vooral door de juiste vragen te stellen. Zo geeft coaching meer inzicht in jezelf en je problemen en handvatten om je beter te voelen en beter te functioneren. Meestal zijn tussen de 2 en 6 gesprekken voldoende om weer zelf verder te kunnen. Coaching is geen therapie, we gaan niet graven in je verleden. Zaken uit het verleden kunnen natuurlijk wel belangrijk zijn en zullen aandacht krijgen.

Ik heb van 1995 tot 2015 als vroedvrouw gewerkt. De periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd is een hele bijzondere periode in het leven van mensen. Ik vond het iedere keer weer mooi om te zien hoe vrouwen en mannen in die periode groeiden naar en in hun nieuwe rol. Het is ook een periode waarin onzekerheid en angst een rol kunnen spelen. Tot op bepaalde hoogte is dat normaal en ook nuttig. Maar als de onzekerheid en angst de overhand nemen is dat voor zowel de zwangere en haar partner als ook voor het (ongeboren) kind erg belastend. Wat een bijzondere periode kan zijn wordt dan een periode van stress en onrust. Omdat ik in dergelijke situaties meer voor mijn cliënten wilde kunnen betekenen ben ik in 2010 een coachopleiding gaan doen. Na die opleiding heb ik een bredere therapie-opleiding gevolgd en ben ik in 2015 door Diana Koster opgeleid tot ‘bevallingsverwerkingsspecialist’. Dat laatste betekent dat ik ook EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan inzetten om bevallingservaringen te verwerken.

De combinatie van vroedvrouw en coach werkt heel goed. Als vroedvrouw beschik ik over de vakinhoudelijke kennis en als coach beschik ik over de instrumenten om mensen ook een stap verder te helpen met zichzelf dan alleen het vakinhoudelijk uitleggen. Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe veel verschil het voeren van een paar gesprekken kan maken in het welbevinden van zwangeren of jonge ouders met angsten of onzekerheden en hoeveel effect dat op hun leven en kind(eren) heeft.

Als coach richt ik mij in eerste instantie op zwangeren en jonge moeders en hun partners. De principes van het coachen zijn echter voor zwangeren niet anders dan voor niet-zwangeren. Ook als je niet (meer) zwanger bent ben je daarom van harte welkom bij mij voor coaching.

Een coachgesprek duurt meestal 1 tot 1,5 uur. De kosten bedragen 90,- euro per gesprek. De kosten worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar maar soms na zelf vragen of een verwijzing van de huisarts wel. Werkgevers zijn vaak bereid coaching te vergoeden in het kader van persoonlijke ontwikkeling, eventueel via de bedrijfsarts.

Je kunt via de vroedvrouwen of de assistente een afspraak maken of vragen stellen maar je kunt me ook een mail sturen: annetcoumou@live.nl.

Diëtiste

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi egestas efficitur dolor, ac feugiat massa congue sed. Pellentesque interdum at tellus quis tincidunt. Phasellus tincidunt lacinia ipsum, a vulputate sem mollis eget. Donec lacinia maximus tellus. Maecenas quis arcu diam. Nulla ultrices sem massa, non vestibulum nisl rhoncus in. Praesent vel mi elementum, dignissim massa nec, sodales velit.

Onze pijlers

Toegankelijk

Iedere zwangere is welkom bij ons in de praktijk. Ook als je nog niet zwanger bent, maar een kinderwens hebt, kun je bij ons terecht. Je kunt op korte termijn een afspraak krijgen en bent ook welkom om eerst kennis te maken.

Respectvol

We hebben vertrouwen in jou en jouw lijf. We hebben vertrouwen in onze eigen kennis en ervaring. Deze combinatie is wat ons betreft de basis voor goede zorg en begeleiding. Veel ingewikkelder is het niet.

Betrouwbaar

In onze begeleiding staan wij naast jullie. Je kunt ervan uitgaan dat wat je met de ene vroedvrouw afspreekt, ook door haar collega wordt nageleefd. We hebben aandacht voor je grenzen en wensen, en gaan daar respectvol mee om.

Wat cliënten zeggen

Privacy en AVG

Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat, gevestigd aan de van der Hoopstraat 40A, 1051 VJ in Amsterdam verleent verloskundige zorg. Om dat goed te kunnen doen is het nodig dat we persoonsgegevens, waaronder gezondheidsgegevens, van onze cliënten verwerken. Wij hechten groot belang aan de bescherming van de privacy van onze cliënten. In deze privacyverklaring leggen we uit hoe we met onze verantwoordelijkheid voor de verwerking van persoonsgegevens omgaan.

Bij de verwerking van persoonsgegevens van onze cliënten houden we ons aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). 

 

Inhoud accordeon

De verloskundige zorgverlening aan onze cliënten vindt plaats op basis van een geneeskundige behandelingsovereenkomst. In de daarop van toepassing zijnde wet (Wgbo) is voor ons een  verplichting opgenomen om een dossier bij te houden met gegevens over de aan de cliënt verleende zorg. Voor het door ons verwerken van persoonsgegevens van een cliënt is zodoende  geen toestemming nodig. Als u bezwaar heeft tegen het door ons verwerken van uw persoonsgegevens, terwijl dat wel nodig is om aan u goede zorg te verlenen, kunnen we de behandelrelatie niet (aangaan of) voortzetten. 

Voor een goede hulpverlening verwerken wij de volgende persoonsgegevens van onze cliënten:

•Naam

•Adres

•Woonplaats

•Email-adres (alleen gebruikt in correspondentie en voor de evaluatie van onze zorg achteraf) 

•Telefoonnummer 

•Geboortedatum

•Burgerlijke staat

•Gegevens huisarts

•Gegevens zorgverzekering

•Burgerservicenummer

•Medische gegevens gerelateerd aan je medische voorgeschiedenis, zwangerschap, bevalling of kraamtijd

Wij verwerken uw persoonsgegevens in ons medische (en beveiligde) systeem Onatal. De persoonsgegevens worden bewaard zolang als nodig is voor de volledige zorgperiode en verplicht tot 15 jaar nadien. Alle medewerkers van Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat hebben zich verplicht om vertrouwelijk om te gaan met uw persoonsgegevens. Alleen de vroedvrouwen en de assistente kunnen in het medische systeem inloggen en persoonsgegevens raadplegen.

Geboortekaartjes die je naar de praktijk stuurt, worden in principe voor een aantal maanden zichtbaar voor derden opgehangen in de praktijk. Daarna vernietigen we het geboortekaartje. Indien je dit niet wenst, vragen wij je dit kenbaar te maken bij het versturen van het kaartje. Ook als je jouw reeds verstuurde kaartje niet op ons geboortekaartjesrek wil hebben, verzoeken wij je dit alsnog aan ons kenbaar te maken. 

Vroedvrouwen van der Hoopstraat neemt de bescherming van persoonsgegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Verder dragen wij zorg voor de beveiliging van de website met periodieke software updates. Als je aanwijzingen hebt van misbruik van jouw persoonsgegevens, neem dan contact op met ons.

Als hulpverleners zijn wij verplicht tot geheimhouding van je persoonsgegevens. Dat betekent dat we niet zonder je toestemming persoonsgegevens aan andere instanties mogen verstrekken. We gaan er wel van uit dat je instemt met de verstrekking van persoonsgegevens aan andere hulpverleners (ketenpartners in de geboortezorg), indien en voor zover dat nodig is voor een goede zorgverlening door ons of die andere hulpverleners. Zo verstrekt Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat relevante medische gegevens veilig en betrouwbaar aan zorgverleners zoals bijvoorbeeld gynaecoloog, huisarts, kinderarts, kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Ben je bij de gynaecoloog geweest, dan geeft die op haar beurt een terugkoppeling aan de vroedvrouwenpraktijk. Als je bezwaar hebt tegen de uitwisseling van deze  persoonsgegevens met andere hulpverleners, kun je dat aangeven dan kunnen we samen overleggen welke gegevens uiterst noodzakelijk zijn voor het verlenen van veilige zorg.  

Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat verwerkt ook persoonsgegevens als wij hier wettelijk toe verplicht zijn, zoals gegevens die wij nodig hebben voor landelijke registratiesystemen zoals Peridos en Perined:

Om er voor te zorgen dat de kwaliteit van onze zorg bewaakt wordt en waar mogelijk nog beter wordt, delen wij sommige gegevens met derden. Allereerst zetten wij de gegevens van screeningsonderzoeken waaraan je hebt deelgenomen in het landelijke datasysteem Peridos. Deze zijn in te zien door de Regionale Centra. Zij hebben tot taak de kwaliteit van de screening te bewaken. Als je bezwaar hebt tegen deze inzage in jouw persoonsgegevens, dan kun je dit melden aan je zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog) die ervoor zal zorgen dat je persoonlijke gegevens uit Peridos worden verwijderd. Daarmee zijn de screeningsgegevens niet meer tot jouw persoon te herleiden. Zie hiervoor ook de folders van het RIVM: ‘Informatie over de screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom’ en ‘Informatie over de 20 weken echo’. Daarnaast moeten wij in het kader van kwaliteit-audits bij calamiteiten als sterfte of een slechte uitkomst van een bevalling af en toe gegevens delen met bijvoorbeeld een auditcommisie van het betrokken ziekenhuis. Het doel van deze audits is elkaars handelen te bespreken en van elkaar te leren om de kwaliteit van de zorg te bevorderen. Wij zorgen er zoveel mogelijk voor dat je gegevens niet direct herleidbaar zijn tot je persoon. Als je aangeeft tegen deze gegevensdeling bezwaar te hebben, gebruiken wij je gegevens niet voor deze kwaliteitstoetsing.

Je hebt recht op inzage, rectificatie of verwijdering van de persoonsgegeven welke wij van je ontvangen hebben. Ook heb je het recht om de door jou verstrekte gegevens door ons te laten overdragen aan jezelf of in opdracht van jou direct aan een andere partij. 

Wij vragen om je te legitimeren voordat wij gehoor kunnen geven aan voornoemde verzoeken. Als je van een of meer van deze rechten gebruik wilt maken, dan kan je contact opnemen met ons via de hierboven genoemde contactmogelijkheden. Los van bovenstaande rechten, heb je altijd het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Indien je via onze website een inschrijfformulier invult, dan worden de gegevens die je verstrekt in het betreffende formulier uitsluitend gebruikt voor het beheren van je inschrijving en het maken van een afspraak. Aanmeldingsformulieren die ingevuld worden op de website, worden na inschrijving verwijderd. Je kunt je ook telefonisch aanmelden. 

Op de website van Vroedvrouwen van der Hoopstraat werken wij met cookies. Deze zijn bedoeld om statistieken te verzamelen over het gebruik van de site. We analyseren deze gegevens zodat deze informatie ons helpt om de website te verbeteren en het gebruikersgemak te optimaliseren. De verzamelde gegevens worden niet voor een ander doel gebruikt dan voor verbetering van de website. De verzamelde gegevens worden niet aan derden ter beschikking gesteld. Indien een gebruiker hier niet aan mee wil doen kan deze het gebruik van de cookies blokkeren bij het eerste bezoek of via de instellingen van de gebruikte browser. Wij meten het websitebezoek op dit moment met Google Analytics. Vroedvrouwen van der Hoopstraat gebruikt geen tracking cookies. Tracking cookies zijn cookies die bezoekers tijdens het surfen over andere websites kunnen volgen.

Deze privacyverklaring is niet van toepassing op websites van derden die door middel van links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare of veilige manier met jouw persoonsgegevens omgaan. Daarom raden wij je aan de privacyverklaring van deze websites te lezen alvorens van deze websites gebruik te maken.

Deze privacyverklaring wordt indien nodig bijgewerkt. Het is daarom raadzaam om regelmatig deze privacyverklaring te raadplegen. De huidige versie van de privacyverklaring is het laatst gewijzigd op 13-12-2018.

Klachten

We hopen dat je blij bent met de zorg die je van ons hebt ontvangen. Als dat niet het geval is, neem dan alsjeblieft contact met ons op. We staan altijd open voor een gesprek en zoeken graag samen naar een oplossing.

Wil je een klacht indienen dan kan je terecht bij onze beroepsvereniging, de KNOV. Zie ook klachtverloskunde.nl.

Betaling en voorwaarden
Inhoud accordeon

Wij hanteren  voor onze zorg de tarieven die landelijk zijn overeengekomen door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit). Wij dienen in principe de rekening rechtstreeks in bij je zorgverzekeraar. Vergoeding voor verloskundige zorg is opgenomen in het basispakket.

Als je niet verzekerd bent, dien je de rekening zelf te betalen. Over de kosten kun je contact met ons opnemen via telefoon of e-mail.

Indien je bij de eerste afspraak verhinderd bent, dien je minimaal 24 uur van te voren af te bellen. Anders zijn wij genoodzaakt een consultprijs van 75,00 euro in rekening te brengen. Ook voor het verzetten van de vervolgafspraken dien je minimaal 24 uur van te voren af te bellen. Wanneer wij te laat of geen afzegging ontvangen, zijn wij genoodzaakt een consult à 30,00 euro in rekening te brengen.
Je kunt ons hierover mailen op info@vroedvrouwen.nl of ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 020 682 86 57 van 9.00-12.30 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. 

 

Betalingsvoorwaarden vastgesteld door de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, statutair gevestigd te Utrecht; gedeponeerd ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Utrecht op 21 juni 1996, onder nummer 165/1996.
Voor de volledige of gedeeltelijke verloskundige hulp, verleend door een verloskundige of haar/zijn waarnemer, gelden de volgende voorwaarden:

1. Betalingstermijn: betaling voor de verleende verloskundige hulp moet binnen 30 dagen na factuurdatum geschieden door de cliënt aan de verloskundige bij wie zij onder controle is in verband met haar zwangerschap, zonder enige inhouding, verrekening of korting.
2. Rente: bij overschrijding van de betalingstermijn wordt de cliënt geacht zonder ingebrekestelling in verzuim te zijn. Vanaf de vervaldag van de rekening is de cliënt over het uitstaande bedrag tevens een maandelijkse rente verschuldigd van 1%, waarbij een gedeelte van een maand voor een volle maand wordt berekend.
3. Invorderingskosten
: indien de cliënt na sommatie met betaling in gebreke blijft, komen alle gerechtelijke en buitengerechtelijke invorderingskosten welke de verloskundige moet maken om volledige betaling te verkrijgen zonder nadere ingebrekestelling voor rekening van de cliënt. De invorderingskosten bedragen minimaal 15% van de vordering, vermeerderd met de over de kosten verschuldigde BTW, voorzover de verloskundige deze niet kan verrekenen. Onder invorderingskosten wordt onder meer verstaan: de kosten van juridische bijstand, inschakeling van een incassobureau, gerechtsdeurwaarder of advocaat.
4. Bewijs: voor de bepaling van het bedrag dat de cliënt verschuldigd is, zijn de administratieve gegevens van de verloskundige doorslaggevend, tenzij de cliënt uitdrukkelijk bewijs van het tegendeel levert.
5. Geschillenregeling: alle geschillen die voortvloeien uit een aan deze voorwaarden onderworpen overeenkomst zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter van de woonplaats van de debiteur. Indien het geschil tussen partijen niet tot de bevoegdheid van de kantonrechter behoort, is de verloskundige gerechtigd het geschil aanhangig te maken bij de bevoegde rechter te Utrecht.