Privacyverklaring AVG vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat

Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat, gevestigd aan de van der Hoopstraat 40A, 1051 VJ in Amsterdam verleent verloskundige zorg. Om dat goed te kunnen doen is het nodig dat we persoonsgegevens, waaronder gezondheidsgegevens, van onze cliënten verwerken. Wij hechten groot belang aan de bescherming van de privacy van onze cliënten. In deze privacyverklaring leggen we uit hoe we met onze verantwoordelijkheid voor de verwerking van persoonsgegevens omgaan.

Bij de verwerking van persoonsgegevens van onze cliënten houden we ons aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). 

Gegevens in cliëntendossier:

De verloskundige zorgverlening aan onze cliënten vindt plaats op basis van een geneeskundige behandelingsovereenkomst. In de daarop van toepassing zijnde wet (Wgbo) is voor ons een  verplichting opgenomen om een dossier bij te houden met gegevens over de aan de cliënt verleende zorg. Voor het door ons verwerken van persoonsgegevens van een cliënt is zodoende  geen toestemming nodig. Als u bezwaar heeft tegen het door ons verwerken van uw persoonsgegevens, terwijl dat wel nodig is om aan u goede zorg te verlenen, kunnen we de behandelrelatie niet (aangaan of) voortzetten. 

Voor een goede hulpverlening verwerken wij de volgende persoonsgegevens van onze cliënten:

•Naam

•Adres

•Woonplaats

•Email-adres (alleen gebruikt in correspondentie en voor de evaluatie van onze zorg achteraf) 

•Telefoonnummer 

•Geboortedatum

•Burgerlijke staat

•Gegevens huisarts

•Gegevens zorgverzekering

•Burgerservicenummer

•Medische gegevens gerelateerd aan je medische voorgeschiedenis, zwangerschap, bevalling of kraamtijd

Wij verwerken uw persoonsgegevens in ons medische (en beveiligde) systeem Onatal. De persoonsgegevens worden bewaard zolang als nodig is voor de volledige zorgperiode en verplicht tot 15 jaar nadien. Alle medewerkers van Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat hebben zich verplicht om vertrouwelijk om te gaan met uw persoonsgegevens. Alleen de vroedvrouwen en de assistente kunnen in het medische systeem inloggen en persoonsgegevens raadplegen.

Geboortekaartjes:

Geboortekaartjes die je naar de praktijk stuurt, worden in principe voor een aantal maanden zichtbaar voor derden opgehangen in de praktijk. Daarna vernietigen we het geboortekaartje. Indien je dit niet wenst, vragen wij je dit kenbaar te maken bij het versturen van het kaartje. Ook als je jouw reeds verstuurde kaartje niet op ons geboortekaartjesrek wil hebben, verzoeken wij je dit alsnog aan ons kenbaar te maken. 

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen: 

Vroedvrouwen van der Hoopstraat neemt de bescherming van persoonsgegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Verder dragen wij zorg voor de beveiliging van de website met periodieke software updates. Als je aanwijzingen hebt van misbruik van jouw persoonsgegevens, neem dan contact op met ons.

Geheimhoudingsplicht, uitwisseling met andere zorgverleners:

Als hulpverleners zijn wij verplicht tot geheimhouding van je persoonsgegevens. Dat betekent dat we niet zonder je toestemming persoonsgegevens aan andere instanties mogen verstrekken. We gaan er wel van uit dat je instemt met de verstrekking van persoonsgegevens aan andere hulpverleners (ketenpartners in de geboortezorg), indien en voor zover dat nodig is voor een goede zorgverlening door ons of die andere hulpverleners. Zo verstrekt Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat relevante medische gegevens veilig en betrouwbaar aan zorgverleners zoals bijvoorbeeld gynaecoloog, huisarts, kinderarts, kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Ben je bij de gynaecoloog geweest, dan geeft die op haar beurt een terugkoppeling aan de vroedvrouwenpraktijk. Als je bezwaar hebt tegen de uitwisseling van deze  persoonsgegevens met andere hulpverleners, kun je dat aangeven dan kunnen we samen overleggen welke gegevens uiterst noodzakelijk zijn voor het verlenen van veilige zorg.  

Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat verwerkt ook persoonsgegevens als wij hier wettelijk toe verplicht zijn, zoals gegevens die wij nodig hebben voor landelijke registratiesystemen zoals Peridos en Perined:

Om er voor te zorgen dat de kwaliteit van onze zorg bewaakt wordt en waar mogelijk nog beter wordt, delen wij sommige gegevens met derden. Allereerst zetten wij de gegevens van screeningsonderzoeken waaraan je hebt deelgenomen in het landelijke datasysteem Peridos. Deze zijn in te zien door de Regionale Centra. Zij hebben tot taak de kwaliteit van de screening te bewaken. Als je bezwaar hebt tegen deze inzage in jouw persoonsgegevens, dan kun je dit melden aan je zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog) die ervoor zal zorgen dat je persoonlijke gegevens uit Peridos worden verwijderd. Daarmee zijn de screeningsgegevens niet meer tot jouw persoon te herleiden. Zie hiervoor ook de folders van het RIVM: ‘Informatie over de screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom’ en ‘Informatie over de 20 weken echo’. Daarnaast moeten wij in het kader van kwaliteit-audits bij calamiteiten als sterfte of een slechte uitkomst van een bevalling af en toe gegevens delen met bijvoorbeeld een auditcommisie van het betrokken ziekenhuis. Het doel van deze audits is elkaars handelen te bespreken en van elkaar te leren om de kwaliteit van de zorg te bevorderen. Wij zorgen er zoveel mogelijk voor dat je gegevens niet direct herleidbaar zijn tot je persoon. Als je aangeeft tegen deze gegevensdeling bezwaar te hebben, gebruiken wij je gegevens niet voor deze kwaliteitstoetsing.

Jouw privacyrechten:

Je hebt recht op inzage, rectificatie of verwijdering van de persoonsgegeven welke wij van je ontvangen hebben. Ook heb je het recht om de door jou verstrekte gegevens door ons te laten overdragen aan jezelf of in opdracht van jou direct aan een andere partij. 

Wij vragen om je te legitimeren voordat wij gehoor kunnen geven aan voornoemde verzoeken. Als je van een of meer van deze rechten gebruik wilt maken, dan kan je contact opnemen met ons via de hierboven genoemde contactmogelijkheden. Los van bovenstaande rechten, heb je altijd het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Website, cookies en webstatistieken:

Indien je via onze website een inschrijfformulier invult, dan worden de gegevens die je verstrekt in het betreffende formulier uitsluitend gebruikt voor het beheren van je inschrijving en het maken van een afspraak. Aanmeldingsformulieren die ingevuld worden op de website, worden na inschrijving verwijderd. Je kunt je ook telefonisch aanmelden. 

Op de website van Vroedvrouwen van der Hoopstraat werken wij met cookies. Deze zijn bedoeld om statistieken te verzamelen over het gebruik van de site. We analyseren deze gegevens zodat deze informatie ons helpt om de website te verbeteren en het gebruikersgemak te optimaliseren. De verzamelde gegevens worden niet voor een ander doel gebruikt dan voor verbetering van de website. De verzamelde gegevens worden niet aan derden ter beschikking gesteld. Indien een gebruiker hier niet aan mee wil doen kan deze het gebruik van de cookies blokkeren bij het eerste bezoek of via de instellingen van de gebruikte browser. Wij meten het websitebezoek op dit moment met Google Analytics. Vroedvrouwen van der Hoopstraat gebruikt geen tracking cookies. Tracking cookies zijn cookies die bezoekers tijdens het surfen over andere websites kunnen volgen.

Websites van derden:

Deze privacyverklaring is niet van toepassing op websites van derden die door middel van links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare of veilige manier met jouw persoonsgegevens omgaan. Daarom raden wij je aan de privacyverklaring van deze websites te lezen alvorens van deze websites gebruik te maken.

Wijzigingen in deze privacyverklaring:

Deze privacyverklaring wordt indien nodig bijgewerkt. Het is daarom raadzaam om regelmatig deze privacyverklaring te raadplegen. De huidige versie van de privacyverklaring is het laatst gewijzigd op 13-12-2018

 

Contact

Vroedvrouwenpraktijk van der Hoopstraat 

Van der Hoopstraat 40A

1051 VJ Amsterdam

info@vroedvrouwen.nl

06-51576755 (spoed)

020-6828657

KvK nummer: 34347885

 

 

Klachten

We hopen dat je blij bent met de zorg die je van ons hebt ontvangen. Als dat niet het geval is, neem dan alsjeblieft contact met ons op. We staan altijd open voor een gesprek en zoeken graag samen naar een oplossing.

Wil je een klacht indienen dan kan je terecht bij onze beroepsvereniging, de KNOV. Zie ook klachtverloskunde.nl Link geschilleninstantie